5 leuke en betaalbare uitjes in de voorjaarsvakantie

Thierry de Graaf1. Op excursie met de boswachter of een gids

Zoals het er nu naar uitziet zijn de temperaturen in de voorjaarsvakantie aangenaam en af en toe zelfs droog en zonnig. Kortom, de perfecte weersomstandigheden om lekker naar buiten te gaan. Wil je eens wat anders dan je vaste ommetje in de duinen of het bos? Dan is het zeker aan te raden om eens met een boswachter of gids op excursie te gaan. Zij laten je op een andere manier naar de natuur en de dieren kijken en kunnen je allerlei interessante weetjes vertellen. Via verschillende organisaties kun je allerlei leuke excursies boeken, voor een klein prijsje of zelfs gratis. Van vogels kijken tot bizons spotten, en van vleermuizenexcursies tot uilenballen pluizen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de agenda van IVN, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. 

2. Schaatsen, curlen of ijshockeyen

Tijdens de flitsvorst van begin dit jaar werd er hier en daar al geschaatst op natuurijs. Maar aangezien het van korte duur was, is het niet heel gek als dit moment aan je voorbij is gegaan. Wil je toch nog je ijzers uit het vet halen, dan kan dat natuurlijk altijd nog op de ijsbaan. Toegegeven: dit is lang niet zo magisch als natuurijs, maar het blijft toch een leuke winterse activiteit voor jong en oud. De meeste ijsbanen in Nederland zijn open tot eind maart, dus je hebt nog een ruime maand de tijd om je kans te pakken. 

Wil je een keertje wat anders? Kijk dan eens of er een schaatsbaan in de buurt is waar je een potje curling of ijshockey kunt uitproberen. 

3. Planeten kijken bij de sterrenwacht 

Waarom altijd maar naar de tv of een ander schermpje kijken als je ook de spectaculaire sterrenhemel van dichtbij kunt aanschouwen met een professionele sterrenkijker? Nederland heeft heel wat sterrenwachten die regelmatig of soms zelfs wekelijks opengesteld zijn voor publiek, mits het weer meezit. Voor een overzicht van alle sterrenwachten in Nederland kun je hier kijken. 

4. Bijzonder museum bezoeken 

Zoek je nog een uitje voor een druilerige dag? Dan is een museum de ideale activiteit om zowel jong als oud zoet te houden. De perfecte combinatie van kunst, educatie en amusement. Ben je op zoek naar een kleinschalig museum waar niet half vakantievierend Nederland te vinden is? Een van onze persoonlijke favorieten is LAM museum in Lisse; een modern museum waar eten én kunst centraal staat, leuk voor volwassenen én kinderen. Extra bijzonder aan dit museum is dat je zelf mag weten of je een toegangskaartje koopt of het museum gratis bezoekt. 

Aan het ticketsysteem van LAM museum zitten geen spelregels verbonden. Het museum schrijft hierover: “Met een regulier kaartje sponsor jij de kunst en een andere bezoeker, met een gesponsord ticket, wórd jij gesponsord. Er zijn geen kleine lettertjes of addertjes onder het gras. We zijn er gewoon graag voor iedereen.” 

Een ander museum dat lang niet bij iedereen bekend is, is het Universiteitsmuseum in Utrecht (UMU). In dit vernieuwde familiemuseum kruip je in de huid van een onderzoeker en krijg je ‘een kijkje onder de motorkap van wetenschap’. In de voorjaarsvakantie organiseert het museum extra veel activiteiten, zoals een bottenonderzoek en het naspelen of bijwonen van een rechtszaak. 

5. Strandwandeling + zwerfafval opruimen = gratis koffie

Zin om een frisse neus te halen op het strand én behoefte om je steentje bij te dragen aan het opruimen van zwerfafval? Dan kun je hier nog voor beloond worden ook! Langs de Nederlandse kust zijn er momenteel zo’n 80 horecagelegenheden die aangesloten zijn op het mooie project Grondstofjutters. Hoe het werkt? Simpel: je haalt een juttas op bij een van de strandpaviljoens, je maakt een lekkere wandeling langs het strand en verzamelt onderweg rondzwervend afval. Na afloop lever je de volle tas weer in, waarna je als bedankje bijvoorbeeld een kopje koffie of een ijsje krijgt. Welke strandtenten er allemaal meedoen zie je hier en wat de verdere spelregels zijn vind je hier terug. 

 Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment