40 procent restaurants gesloten met kerst: ‘Personeel wil ook vrij’

Thierry de GraafEen van de restaurants die zijn deuren gesloten houdt tijdens kerst is tweesterrenrestaurant FG Food Labs in Rotterdam. “De inkoop rond deze periode wordt steeds duurder”, zegt chef-kok François Geurds. “Die hoge kosten spelen mee in de keuze om dicht te blijven. Ook zijn er veel moeilijkheden met leveringen.”

Daarnaast is het roostertechnisch ingewikkeld om open te blijven. “Ook het personeel wil vrij zijn, bijvoorbeeld om kerst door te brengen met de familie of om op vakantie te gaan. Dus we krijgen het rooster niet rond”, zegt Geurds.

Ook restaurant Aan de Zweth blijft dicht – maar dan alleen op Tweede Kerstdag. Dat heeft eigenaar Joris Peters besloten als gebaar naar zijn personeel. “Ze vonden het geweldig toen ze hoorden dat ze niet twee dagen hoefden te beuken.”

Toch kon hij het naar eigen zeggen niet maken om beide kerstdagen de deuren te sluiten. “Ik wil mijn vaste gasten niet teleurstellen. Sommigen gaven vorig jaar met kerst al aan dat ze ook dit jaar willen komen. Daarom gaan we Eerste Kerstdag wel open. Zo houden we zowel de gasten als de werknemers tevreden.”

Dure restaurants vaker dicht

Vooral duurdere restaurants houden de deuren tijdens kerst gesloten, ziet foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. “De druk is daar vaak hoger omdat het zeer gekwalificeerde personeel moeilijk te vervangen is”, vertelt hij aan Editie NL. “De salariskosten – die in deze restaurants überhaupt al hoog zijn – zijn op feestdagen nog hoger, omdat mensen dan meer betaald krijgen. Dat is een extra reden om ervan af te zien.”

Wat dit jaar bovendien meespeelt is dat de kerstdagen op maandag en dinsdag vallen. “Het is dus met zaterdag en zondag erbij een heel lang weekend. Dat is heel veel dagen achter elkaar heel hard werken”, aldus Brouwer. “Ten slotte is maandag ook nog dé traditionele vrije dag voor veel horecazaken. Dat zijn allemaal extra obstakels.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment