355 miljoen dollar boete voor Trump, werkverbod in New York

Thierry de Graaf



Trump mag de komende drie jaar ook geen leningen meer aanvragen in New York, net als zijn bedrijf The Trump Organization. Zijn zonen Donald jr. en Eric mogen de komende twee jaar geen zaken doen in New York. De rechter stelt voor de komende drie jaar iemand aan die op de bedrijven van de familie Trump moet toezien.

‘Totaal gebrek aan berouw’

De rechter heeft Trump en zijn zonen specifiek verboden om ‘officer’ of ‘director’ van een bedrijf te zijn, titels voor leidinggevenden en bestuursleden. Volgens de rechter zijn ze ‘niet in staat om de fouten van hun handelen toe te geven’ en keken ze expres weg bij de fraude. “Hun totale gebrek aan berouw en spijt grenst aan het pathologische.”

De zaak draait om het jarenlang aandikken van het eigen vermogen door Trump en zijn bedrijf. Door de waarde van bezittingen te overdrijven, kon hij belastingvoordelen, gunstige leningen en lage premies krijgen. Zo had hij bijvoorbeeld zijn eigen vermogen 2,23 miljard dollar te hoog ingeschat. Daarnaast dikte hij de waardes van onder meer zijn landgoed in Mar-a-Lago, zijn penthouse in Manhattan en meerdere kantoren en golfbanen aan.

Trumps zonen zijn ook veroordeeld omdat zij ook voor The Trump Organization werkten. De oud-president heeft altijd ontkend iets verkeerd te hebben gedaan.

Trump: ‘Schijnvertoning, complete schande’

Donald Trump vindt de rechtszaak van vrijdag een ‘schijnvertoning’. In een bericht op zijn sociale medium Truth Social noemt hij de uitspraak van de rechter vrijdag ‘een complete schande’. Hij noemt de rechter ‘oneerlijk’ en de openbaar aanklager ‘totaal corrupt’. De oud-president zegt in beroep te gaan.

Volgens The New York Times zal de miljoenenboete hem bijna al zijn geld kosten. Trump liet vorig jaar weten dat hij zo’n 400 miljoen dollar op de rekening heeft staan. De oud-president bezit volgens Forbes zo’n 2,6 miljard, maar het grootste deel van dit vermogen bestaat uit vastgoed.



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment