13 aanhoudingen bij protest in Amsterdam tegen Israëlische president

Thierry de GraafOver het algemeen verliepen de demonstraties ‘goed en rustig’, stelt de politie. Maar op het Waterlooplein zorgde een kleine groep korte tijd voor een grimmige sfeer. 

Stenen gegooid

Er werden stenen gegooid en er werd op politiebusjes geklommen. De ME is in actie gekomen en de demonstratie werd niet veel later ontbonden.

De dertien aangehouden mensen zijn opgepakt voor het gooien met stenen en het vernielen van een politiebusje. Ze zitten nog vast.  

Ongeveer duizend mensen demonstreerden tegen de komst van Herzog naar de opening van het museum. Ook bij de deur van het museum zelf werd gedemonstreerd.   

Uitgejoeld

Tijdens het openingsprogramma in de Portugese Synagoge en bij de officiële openingsceremonie in het museum waren gefluit en leuzen die de demonstranten riepen te horen. Ook werden koning Willem-Alexander en president Herzog uitgejoeld toen ze het museum in- en uitgingen.

Herzog ligt onder vuur vanwege zijn felle uitspraken sinds het uitbreken van de oorlog met Hamas. Kort na de terreuraanval van Hamas op 7 oktober zei de president niet te geloven dat er onschuldige burgers in Gaza zouden zijn. “De hele natie is verantwoordelijk.” Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment