Logo HHF-HHF Logo HHF-Spotify Logo HHF-Twitter Logo HHF-Facebook

 

180801HHF-promo
160000ADVtussenbalk
180101ADVfacebook
160000ADVtussenbalk 

161201ADVnap

 160000ADVtussenbalk
181231AdvDoubleYouMusic
160000ADVtussenbalk
161202ADVrpmedia
160000ADVtussenbalk
181231AdvTheClipAcademy
160000ADVtussenbalk
180928KoosAlbertsOverledenGroot

.

190104HeaderTalent

 

 

 

 

Spang-Sterrentopper2018SPANG!

Nominatie HHF-Sterrentopper Beste Talent-2018

Harm Spang opereert onder de artiestennaam Spang! Hij is zanger van het levenslied, wordt gezien als een aanstormend talent, terwijl hij in zijn werkzame leven als heftruckchauffeur actief is. In april 2017 verscheen zijn debuutsingle ‘Als Het Moet’. Sindsdien mocht de zanger zijn kunsten vertonen tijdens de “Nacht van Johnny Hoes XXL”, bij de TV-opnames van Euregiotap in Enschede, tijdens “Stoppelhaene” in Raalte en stond hij eind 2017 zelfs op het podium van het Mega Piratenfestijn in het GelreDome.

    

 

 

Naam: Spang! ( Geboren als Harm Spang )

Geboortedatum: 27-01-1993

Geboorteplaats: Hardenberg

 

Woonplaats: Coevorden

Facebook: https://www.facebook.com/harm.spang

 

Hoe kwam je in aanraking met het Nederlandstalige lied?

Van jongs af aan ben ik opgegroeid met het Nederlandstalige lied. Bij mijn ouders thuis is er altijd Nederlandstalige muziek te horen. Koos Alberts, Jannes maar ook piraten hits als ‘Een klomp met een zeiltje’ zijn er met de paplepel ingegoten.

 

Hoe kwam je erachter dat je zingen leuk vond?

Zoals al heel kort te zien is in mijn clip ‘Wat als...’, had ik al als jonge jongen een microfoon in mijn handen. Mijn neef, Harry, had destijds al eigen liedjes en wekelijkse optredens. Vaak mocht ik zijn nieuwe nummers als één van de eersten horen. Muziek vond ik toen al geweldig en was daarom vaak bij hem te vinden.

 

Wie vertelde tegen jou als eerste dat je -talent- hebt, en wat vond je daar toen van?

Doordat ik vaak bij mijn neef te vinden was, zei de familie al snel dat ik gevoel had voor zingen. In het begin geloofde ik dit nog niet echt. Het heeft mij pas aan het denken gezet toen ook mensen buiten de familiekring enthousiast waren.

 

Vertel eens over je eerste optreden voor publiek?

Dat weet ik nog goed! Mijn eerste optreden voor publiek was bij een familie feest. Diverse zangers waren hiervoor uitgenodigd. Ik kende nog maar drie liedjes en was erg zenuwachtig. Aan het einde van de avond, toen de meeste mensen een borreltje op hadden, durfde ik de microfoon eindelijk te pakken. De zenuwen sloegen vrij snel om in plezier en na afloop dacht ik: ‘hier wil ik meer mee doen!’

 

Vertel eens over je eerste officiële boeking en hoe deze uiteindelijk verliep?

Mijn eerste officiële boeking won ik tijdens de talentenjacht van Radio Acacia. De 1e prijs was namelijk een optreden bij de Hollandse Krakers. Dit was een bijzondere avond. Op deze avond stond ik achter de schermen te praten met Wimmie. Hij stelde mij voor aan Willie Oosterhuis: “Willie als je nog een echt talent zoekt, Harm is een groot talent en misschien moet je daar wat mee gaan doen”. Het klikte, maar we gingen niet over één nacht ijs. We hebben eerst lang gepraat. Alleen, met mijn ouders, en met het team van Willie. In december 2016 trad ik op bij de Euregiotap en kende nog steeds dezelfde drie liedjes als tijdens het familie feest. Vanaf dat moment zijn we samen gaan bouwen aan de artiest Spang! Wie is Spang!? Hoe klinkt Spang!? En hoe ziet hij eruit? Stap voor stap bouwen we inmiddels een jaar. Dit alles begon dus bij de Hollandse Krakers. Hier ben ik organisator Filip en Wimmie nog altijd dankbaar voor.


Spang-Compilatie

 

Vertel eens over de eerste keer dat je in een studio aan de slag ging?

Het team van Willie werkt vanuit de boerderij ‘MusicFarm’ in Enschede. Met onder andere Maarten de Groot en Hans Louws is dit een fijne thuisbasis. We werken samen aan hoe klinkt Spang! en dit is een echt teamproces. Willie en zijn zoon Unique bedenken een visie waarna Hans en Maarten de muzikale vertaling verzorgen. Ook de tekst wordt door Musicfarm geschreven en uiteindelijk gezamenlijk besproken. Een ander goed voorbeeld is mijn 1e single ‘Als ’t moet’. In dit nummer zat in eerste instantie geen accordeon. Mijn vader zei: ‘Ik mis iets, ik denk een accordeon’. Het nummer is dus echt een team product en daar ben ik ontzettend blij mee! We gaan voor kwaliteit, de eerste single moest ik drie keer opnieuw inzingen omdat het me niet lukte. Gelukkig is hier ook gewoon de tijd en ruimte voor.

 

Zou je jezelf ook als -talent- willen omschrijven?

Willie zegt altijd: ‘Talent is maar een onderdeel, de beste zangers of zangeressen staan meestal in een koor’. Het gaat om zoveel meer. Ik ben niet de allerbeste zanger maar werk er keihard aan om alles te geven. Artiest zijn is topsport en zo probeer ik ook te leven; geen alcohol, sporten, zangles en een gezond leven.

 

Heb je zelf voorbeelden van talenten die zijn doorgebroken en waarvan je hoopt dat het jou ook zo zal vergaan in de toekomst?

Henk Dissel en Raymon Hermans zijn natuurlijk voorbeelden. Ik krijg vaak de vraag waarom ik geen soortgelijke liedjes maak. Spang! heeft een eigen sound. Als je mijn liedjes hoort herken je meteen Spang!. Dit laat niet staan dat ik in mijn half uur graag liedjes van Henk Dissel of Raymon Hermans zing. Bij het tien jarig jubileum van Henk in AFAS live besefte ik mij pas dat Henk Dissel ook al tien jaar hard werkt om dit allemaal te bereiken. Natuurlijk zal het prachtig zijn als er over tien jaar een ‘Spang! in Concert’ zal komen. Maar ik probeer vooral te genieten van alles wat nu gebeurt. Zo ontving ik vandaag een Facebook video van Damien. De jonge jongen kent mijn 3e single nu al uit zijn hoofd! Dit zijn voor mij écht onvergetelijke momenten. Als Damien over tien jaar mijn concert komt bezoeken is de carrière van Spang! al geslaagd, haha.

 

Hoe denk jij je talent verder te gaan ontwikkelen?

Stap voor stap! Met het team van Musicfarm bouwen we rustig aan Spang!. Ik ben pas net begonnen en het gaat al best hard. Gelukkig geeft mijn omgeving mij de ruimte om te ontdekken wat Spang! kan bereiken. We proberen zoveel mogelijk meters te maken.

 

Welke mensen zijn voor jou héél belangrijk rond jouw zangcarrière?

Dat is een aardige lijst! Waarom? Je kunt het simpelweg niet alleen. Allereerst Willie en zijn team (Unique, Maarten, Hans, Nynke, Patchanka, Lucas, Maurice, Joris en Linda). Door hun gaat de deur soms iets eerder open. Ook mijn vriendin Claudia en mijn ouders voor de steun. Daarnaast mijn beste maat Harold, hij staat vrijwel ieder optreden voor mij klaar. Uiteraard ook Wimmie en Filip voor de kansen.

 

Wat was je meest nerveuze moment tot nu toe?

In een TV-show had men bedacht dat ik wel een liedje van Wesley Klein kan zingen. Er was

mij alleen niet gezegd dat Wesley zelf aanwezig was en ook nog eens de vraag kreeg: ‘Wat vind je er van?’. Gelukkig was Wesley heel aardig. Gek genoeg was dit een nerveuzer moment dan het optreden met een 30 koppig live-orkest tijdens de RTV Oost Schlager Symphonica.

 

 

Waar kreeg jij echt een kick van kreeg als het om zingen/optreden gaat?

Het optreden in een bomvol Gelredome tijdens het Mega Piraten Festijn gaf mij een enorme kick. Hier zong ik een medley van mijn drie eigen liedjes. Achter De Deure besefte ik mij pas dat ik een jaar geleden enkel drie liedjes van andere zangers kende. Bizar, maar ontzettend gaaf natuurlijk!

 

Het aanbod opkomende artiesten is enorm groot, hoe denk jij je te gaan onderscheiden?

Spang! is Spang! We volgen het plan: Wie is Spang!? Hoe ziet Spang! eruit? Hoe klinkt Spang!? Als je mijn singles luistert denk je gelijk: Spang! We proberen met het team voor kwaliteit te kiezen, dit duurt vaak iets langer maar is het meer dan waard.

   

Over vijf jaar van nu hoop ik…

Dat mijn vriendin, mijn ouders, mijn team en vooral fans zeggen de carrière van Spang! gaat als een speer, maar wat is het toch een aardige jongen gebleven. 

 

 

Hoeveel sterren geeft u dit talent?